shape
shape

Nevşehir ve Yakın Çevresindeki Kaya Düşmelerinin Görgül Yöntemlerle ve 3-Boyutlu Analizlerle Değerlendirilmesi

Nevşehir ve Yakın Çevresindeki Kaya Düşmelerinin Görgül Yöntemlerle ve 3-Boyutlu Analizlerle Değerlendirilmesi

Yürütücü Ogün Ozan Varol

Proje kapsamında incelenecek olan Kapadokya bölgesi hem tarihi hem de doğası ile ülkemizin turizm potansiyeli açısından önemli bir yer tutmaktadır. Kapadokya bölgesi jeolojik ve coğrafik koşullarından dolayı kaya düşme olaylarının sıkça yaşandığı bir bölgedir. Bu yüzden bu bölgede yürütülen çalışmalar bölge halkı ve ülkemiz için son derece önemlidir.
Bu proje kapsamında, Nevşehir bölgesinde kaya düşmelerinin yoğun olduğu Tatlarin, Göre, Şahinefendi, Akköy ve Mazı bölgeleri incelenecektir. Kaya düşme olaylarının yaşandığı ve/veya yaşanabileceği yerlerde 3-boyutlu probabilistik (olasılıksal) kaya düşme modellemeleri ve enerji açısı, gölge açısı gibi görgül yöntemler ile kaya düşmeleri değerlendirilecek, çalışma sahaları için tehlike haritaları oluşturulacaktır. Çalışma neticesinde bölgede yaşanabilecek can ve mal kayıpları ile doğal ve tarihi yapılara gelmesi muhtemel zararların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bununla birlikte parametrik bir çalışmanın hedeflendiği bu proje kapsamında 1930’lu yıllardan beri kaya düşmelerinin değerlendirilmesinde kullanılan görgül yöntemlerin performansı en güncel yöntemlerden biri olan 3-boyutlu simülasyonlarla irdelenecektir. Literatürde bu konuya yönelik çalışmaların oldukça sınırlı olması projenin özgünlüğünü arttırmaktadır.
Araştırma neticesinde elde edilen bulgular ışığında ulusal ve uluslararası yüksek indeksli dergilerde bilimsel yayınlar yapılacaktır. Ayrıca, çalışma sonuçları yetkili kurumlar ile paylaşılacak ve kaya düşmelerinin iyileştirilmesine yönelik çözüm önerileri sunulacaktır.
Araştırmacı, kaya düşmesi olaylarını yerinde inceleyebileceği için kaya düşmeleri konusunda uzmanlaşabilecektir. Araştırmacı, farklı araştırma grupları ile çalışma fırsatını yakalayacaktır. Bu fırsatlar araştırmacının ilerideki akademik hayatına da ışık tutacaktır.
Araştırmacının kabul mektubu aldığı kurum olan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde kaya düşmesi konusunda araştırma yapan birçok bilim insanı ve bu araştırmaların rahatlıkla yürütülebileceği alt yapı mevcuttur. Araştırmacının danışmanı olan Doç. Dr. Mutluhan Akın’ın kaya şev duraylılığı ve kaya düşmesi konularında çok sayıda bilimsel yayını bulunmaktadır. Özellikle araştırmacının konusuna uygun olarak Dr. Akın’ın kaya düşmeleri hakkında yapmış olduğu çalışmalar, yapılacak olan projenin başarı ile sonuçlanmasında son derece önemli katkıları olacağına işaret etmektedir.