
Dünya genelinde kullanılabilir su kaynaklarının giderek azalması ve değişen iklim koşulları nedeniyle kuraklık tarımsal üretimi her geçen gün daha fazla tehdit etmektedir. Temel gıdamız olan buğday (Triticum aestivum L.) bu süreçten önemli düzeyde etkilenmektedir. Bu çerçevede, kısıtlı su stresinde buğday yetiştiriciliğini geliştirmek için bitki gelişimini teşvik eden bakterilerin (PGPB) kullanımı önemli bir potansiyele sahiptir. PGPB tohumun çimlenmesi, bitkinin toprak suyundan daha iyi faydalanması, kök sisteminin gelişiminin artması gibi bir çok yolla kuraklığa karşı bitkiye katkı sağlayabilir. Bilindiği üzere buğday hasadından sonra tarlada kalan bitki artıklarının (anız) yakarak bertaraf edilmesi ülkemizde sıklıkla karşılaşılan toprak mikro florasına zarar vermenin yanı sıra zaman zaman çevre ve yaşam alaları için ciddi tehlikeler oluşturan yanlış bir çiftçi uygulamasıdır. Ancak, anız toprak için organik bir yeşil gübredir, toprağı organik mineral bakımından zenginleştirir toprak florasını korur. Toprakta kalan anız toprak ve bitki gelişimini ve verimliliğini arttırmaktadır. Su tutma kapasitesi sayesinde bitkinin su alımını kolaylaştırmaktadır.
Bu çalışmanın amacı, kısıtlı su stresi koşulları altında buğday bitkisine uygulanan PGPB ve buğday samanı (çalışmada anız yerine ikame olarak kullanılacaktır) uygulamalarının buğdayın gelişimi ve kuraklık stres toleransı üzerindeki etkilerini araştırmaktır.
Bu amaçla iklim odası koşullarında saman katkılı ve katkısız yetiştirme ortamlarında (2 toprak / 1 kum) yürütülecektir. Çalışmada kuraklığa karşı duyarlı olan “Bezostaja-1” buğday çeşidi ve önceki çalışmalar ile farklı sistemlerde etkinliği sınanmış olan iki PGPR izolatı kullanılacaktır. Bakteriler tohum kaplama ve içirme yöntemiyle sisteme uygulanacaktır. Çalışma kontrol grubu ve iki farklı su kısıtı (tarla kapasitesinin %25 ve %50) koşulunda yürütülecektir. Uygulamaların kurak stresine etkisi bitkilerin Sürme Hızı ve Sürme Gücü, Membran Permeabilitesi (MP), Klorofil Miktarı, Oransal Nem İçeriği, Toprak Üstü Yaş Ağırlığı, Toprak Üstü Kuru Ağırlığı, Kök Uzunluğu ve Sap Uzunluğu gözlem, ölçüm ve tartımları alınarak değerlendirmesi yapılacaktır.
Çalışma ile buğday üretiminin yan çıktılarının toprağa karıştırılmasına ek olarak PGPR uygulamasını kuraklık ve bitki gelişimine etkisi ortaya konmaya çalışılacak ve bu uygulamanın günümüzde sıklıkla baş vurulan anız yakma problemine ve kuraklık ile mücadele olanakları araştırılacaktır.