shape
shape

Öğrenci Hemşirelerin Fiziksel Muayene Öz-Yeterlik Düzeylerinin Belirlenmesi

Öğrenci Hemşirelerin Fiziksel Muayene Öz-Yeterlik Düzeylerinin Belirlenmesi

Danışman (Yürütücü Gerçek Kişi Olan Projede) Ebubekir Kaplan

Günümüzde sağlık bakım sistemlerinde yaşanan hızlı değişimler, yeni yaklaşımlar, görev tanımlarının yeniden yapılması, hemşireye verilen yetkinin ve beklentilerin artması ile ilgili talepler göz önüne alındığında, hemşirelik eğitimi başka bir boyut kazanmış, hemşirelerin ve eğitimcilerin yeni ve güncellenmiş yetkinlikler geliştirmelerine olan ihtiyaç giderek artmıştır. Hemşirelik, teorik ve pratik becerinin birleşmesiyle uygulanan bir meslektir ve eğitimin sürecinde öğrencilerin bilgi, beceri, tutum ve etik standartları içselleştirmesi ve bunları davranışlarının bir parçası haline getirmesi gerekmektedir. Karmaşık sağlık problemi olan hastaların sorunlarının doğru, eksiksiz ve hızlı çözümlenebilmesi amacıyla hemşirenin daha fazla veri toplaması ve becerileri geliştirmesi gerekmektedir. Kaliteli hemşirelik bakımının ortaya çıkabilmesi için toplanan veriler, hastaya ait normal ve anormal bulguların tanınmasını, tedaviye bağlı değişimlerin gözlemlenmesini ve kritik kararın verilmesini kolaylaştırmaktadır. Fiziksel muayene, hemşirelik eğitiminin ayrılmaz bir parçasıdır ve geçmiş yıllardan bu yana kabul gören en önemli objektif veri toplama yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Fiziksel muayene, bireyin fiziksel ve psikolojik yönden hemşirelik bakım gereksinimlerini belirlemek, bireyin sağlığı ile ilgili o günlük bilgileri elde ederek objektif veri tabanı oluşturmak, elde edilen verileri doğrulamak, vücut sistemleri ve bölümlerinin detaylı muayenesini, bireyin sağlık durumunun büyüme ve gelişimine göre değerlendirmesini yapmak, bireyin klinik belirtilerini anlamak ve hemşirelik bakım kalitesini belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Bireye sağlanan bakımın kalitesinde, fiziksel muayene yeterliliği belirleyici bir faktör olabilir. Bu nedenle, hemşireler ve gelecekteki hemşireler, fiziksel değerlendirmelerin hasta güvenliği ve bakım kalitesi açısından karmaşıklığını derinlemesine anlamalıdır.

Araştırma, tanımlayıcı tipte bir araştırma olarak yapılacaktır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde okuyan 2, 3, 4. sınıf öğrencileri oluşturacaktır. Araştırmanın örneklemi G-Power 3.1.9.4 programı kullanılarak, d=0.2 (Cohen’in düşük etki değeri), α=0.05 (hata payı) ve 1-β=0.80 (Power) test gücü ile 199 katılımcı olması gerektiği hesaplanmıştır. Katılımcılara, “Tanıtıcı Bilgi Formu” ve “Hemşirelik Lisans Öğrencileri için Fiziksel Muayenede Algılanan Öz-Yeterlik Ölçeği’” kullanılacaktır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi SPSS (IBM Statistical Package for the Social Sciences Statistics Version 26.0) programı kullanılarak gerçekleştirilecektir.

Bu araştırma, öğrenci hemşirelerin fiziksel muayene becerilerindeki öz-yeterlilik düzeylerini belirlemek ve hemşirelik eğitimi programlarının bu konuda nasıl iyileştirilebileceğine dair önemli bir perspektif sunması açısından, hemşirelik literatürüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir