
Bu çalışmada döllü Japon bıldırcını (Coturnix japonica) yumurtalarına in ovo çam terebentin yağı enjekte edilerek kuluçka performansı ve çıkışta göğüs kası, but kası, karaciğer, beyin, ince bağırsak, sarı kese, kalp, taşlık ve bezel mide doku ağırlıkları ve sarı kese ve karaciğer dokusundaki toplam karoten, vitamin E ve MDA seviyeleri üzerindeki etkisi araştırılacaktır. Yapılan literatür taramasında çam terebentin yağını kanatlı kümes hayvanlarında in ovo yöntem ile uygulaması ile ilgili bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu durum projeye özgünlük katmaktadır. Projede 200 adet döllü Japon bıldırcını yumurtası kuluçkalanacaktır. Bu yumurtalardan 100 adedi herhangi işlem olmaksızın kuluçkalanacaktır. Diğer 100 adet yumurtaya kuluçkanın 5. gününde sarı keseye in ovo olarak 25 mikrolitre çam terebentin yağı enjekte edilecektir. Çıkışta kuluçka parametreleri belirlenecek ve kontrol grubu ve in-ovo çam terebentin yağı uygulama gruplarından 8’er adet olmak üzere toplam 16 civcive dekapitasyon yöntemi ile ötenazi işlemi yapılacaktır. Yaşamı sona erdirilen civcivlerin beyin, karaciğer, kalp, ince bağırsak, göğüs kası, but kası, sarı kese, taşlık ve bezel mide organlarının ağırlıkları alınacaktır. Ayrıca nispi (%) organ ağırlıkları belirlenecektir. Ayrıca sarı kese ve karaciğer dokularının toplam karoten, vitamin A, vitamin E ve malondialdehit seviyeleri HPLC cihazında belirlenecektir. İn-ovo çam terebentin yağı enjeksiyonu ile antioksidan içerik bakımından zenginleşen yumurtadaki embriyonun yaşama gücünde, çıkış canlı ağırlığında ve dokulardaki antioksidan seviyelerinde artış sağlanacaktır. Ayrıca embriyo dokulardaki antioksidan konsantrasyonundaki artış çıkışta ve sonraki besleme döneminde civcivleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak civcivlerin yaşama gücünü ve besi performansını olumlu etkileyerek daha kaliteli civciv elde edilmesini sağlayacaktır.